• شنبه ۷ مهر ماه، ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۴
  • دسته بندی : اقتصادی
  • کد خبر : 977-1284-5
  • خبرنگار : 49016
  • منبع خبر : ----

ایسنا گزارش می دهد؛

کشت دوم برنج؛ سودآور یا زیان‌ده!؟

مدتی است که کشاورزان مازندرانی، علاوه بر کاشت برنج برای یک دوره زمانی، اقدام به کشت دوم برنج نیز می کنند، کشتی که به عقیده بسیاری از کارشناسان، مشکلات فراوانی را ایجاد می کند.

چندسالی است که کشاورزان مازندرانی و سایر کشاورزان در دیگر نقاط ایران با کم آبی مواجه هستند؛ عدم مدیریت صحیح در کنترل مصرف آب و آموزش به کشاورزان شاید از جمله معضل تامین منابع آبی باشد؛ نبود برنامه و آینده نگری از مباحث مهمی بوده که مسئولان پیش ازاین که فاجعه ای رخ دهد؛  باید به آن توجه کنند.

به گزارش ایسنا مازندران، بارها تحقیقات در زمینه نبود و یا کمبود آب از سوی کارشناسان کشاورزی مطرح شده اما ظاهرا تنها کسانی که باور ندارند؛ مردم و مسئولین بوده که علی رغم اطلاع رسانی های فراوان همچنان کشت های بی رویه ادامه و جلوی آن گرفته نمی شود.

شاید با اجرای یک دستور‌العمل منسجم درباره بحران کم آبی بتوان کشاورزان را از این بحران بیش از گذشته مطلع کرد تا کشاورزان نیز از آن به عنوان یک الگو بهره بگیرند.

هرچند با توجه به شرایط نامناسب اقتصادی در کشور و برخی منفعت طلبی ها، برخی از کشاورزان  این اجازه را به خود می دهند که با وجود کم آبی در برخی مناطق همچنان به کشت دوم ادامه دهند، این در حالی است که تحقیقات ثابت کرده این نوع بهره گیری از زمین، توان اراضی کشاورزی را پائین آورده و در صورت کشت، مصرف آب چند برابر می شود و این امر تبعات بعدی به دنبال دارد.

یکی از این تبعات حفر چاه های عمیق و استفاده بی رویه از منابع آبی زیرزمینی است که این خود نیز مشکلات زیادی را به وجود می آورد، مشکلاتی چون تداخل آب شور و شیرین و یا خالی شدن آب سفره‌های زیرزمینی.

اما در این میان تنها مشکل کم آبی در کشت دوم مشاهده نمی شود بلکه بر اساس نظر کارشناسان، ابتلا به برخی بیماری های خطرناک همچون سرطان نیز یکی از معضلات این کشت برای کشاورزان و مصرف کنندگان است، مشکلی که به نظر می رسد باید برای آن راه حلی ارائه داد.

کشت دوم؛ هزینه بیشتر و سود کمتر

رحمان روحانی از کشاورزان روستای آرم بخش مرکزی محمودآباد در گفت و گو با ایسنا مازندران، با بیان اینکه دارای 2 هکتار زمین کشاورزی در این روستا است، اظهار کرد: حدود ۳سال است که کشت دوم برنج دارم و کمبود آب خود را از آب بندان روستا تامین کرده و مشکلی برای کشت ندارم.

وی افزود: بارندگی‌های صورت گرفته، هیچ تاثیری در روند رشد برنج نداشته و هنوز رودخانه‌ها خشک است و این در حالی است که در مرحله برداشت برنج قرار داریم.

این کشاورز مازندرانی با اشاره به اینکه به خاطر مصرف بالای کود و سم در این نوع کشت موافق کشت دوباره برنج نیستم، اظهار کرد: تمام اراضی کشاورزی روستا زیر کشت دوم می رود و من نمی توانم زمین را بیکار نگه دارم.

وی خاطرنشان کرد: کشت دوم بلافاصله پس از نخستین کشت صورت می گیرد و همین دلیل موجب هزینه های بیشتر می شود و در نهایت سود کمتری می‌بریم.

روحانی گفت: کشت مجدد یک ریسک بوده و ممکن است هزینه ای که برای شخم زمین، پول کارگر و سایر هزینه ها داشته باشیم، به کشاورز بازگردانده نشود اما در کشت اول سود بیشتری خواهیم داشت و در کشت دوم هزینه بیشتر و سود کمتر داریم.

روحانی ادامه داد: در کشت اول در هر هکتار ۳ تن محصول برداشت می شود اما در کشت دوم به دلیل تغییرات آب و هوایی و کمتر بودن آب این میزان به 2 تن در هر هکتار می رسد این در حالی است که هزینه انجام شده در کشت دوم، دو برابر کشت اول است.

رابطه میان وضعیت اقتصادی و کشت دوم

کرم رمضانی از دیگر کشاورزان مازندرانی است که به کشت دوم می پردازد، وی در گفت و گو با ایسنا مازندران، اظهار کرد: شرایط اقتصادی این روزها، درآمد پایین و هزینه های بالا باعث شده تا طی چند سال اخیر با وجود داشتن زحمات زیاد کاشت، اقدام به کشت مجدد برنج کنم.

وی گفت: کشت دوم برنج و فروش حاصل از تولید کمک زیادی به من در هزینه های سال می کند چرا که شغل من فقط کشاورزی بوده و منبع درآمدی دیگری ندارم بنابراین با وجود اینکه از مشکلات حال حاضر مانند کم آبی مطلع هستم اما مجبور به کشت مجدد برنج می شوم.

این کشاورز مازندرانی با بیان اینکه محصول دیگری نمی توانم در زمین بکارم تا جایگزین کشت دوم برنج باشد، خاطرنشان کرد: به دلیل نوع کیفیت خاک اراضی کشاورزی در این منطقه جز کلزا و برنج، محصول دیگری نمی توان کاشت و در این میان تنها برنج درآمد بهتری دارد.

رمضانی یادآور شد: کاشت کلزا و دیر به ثمر رسیدن این محصول باعث می شود کشت اول برنج دیر شده و دیر شدن کشت، کشاورزان را با چالش های فراوانی روبه رو می کند.

درجه حرارت؛ مهم‌ترین عامل تاثیر گذار بر کشت دوم

همت اله پیر دشتی رئیس کارگروه کشاورزی اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه دو عامل ژنتیک و محیط می تواند بر کیفیت محصول برنج تاثیرگذار باشد، اظهار کرد: رقم برنج هاشمی و طارم از نظر ژنتیکی دارای کیفیت خوبی بوده اما عامل محیطی می تواند بر کیفیت تاثیر بگذارد.

وی خاطرنشان کرد: عامل محیطی مانند حاصلخیزی آب، خاک و دما می تواند بر کیفیت برنج کشاورزان تاثیر بگذارد و در این میان درجه حرارت به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیر گذاری بر کشت مجدد برنج در مازندران است.

رئیس کارگروه کشاورزی اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران تصریح کرد: تغییر دما به ویژه در شب که هوایی خنک تر است، به طور معمول بر کیفیت در کشت مجدد و حتی رتون تاثیر می گذارد.

کم آبی؛ مهم‌ترین مانع کشت دوم در مازندران

پیردشتی با اشاره به اینکه مهم‌ترین عامل در جلوگیری از کشت دوم در مازندران کم‌آبی است، اظهار کرد: علاوه بر کم آبی، وجود کرم ساقه خوار نیز از مواردی است که کشاورز را مجبور به استفاده بیشتر از کود و سم کرده که این عوامل باعث پایین آمدن کیفیت محصول خواهد شد.

وی افزود: بارندگی و دمای کمتر از 15 درجه سانتی گراد، بر دانه بستن برنج، خوشه بندی، پوک شدن و پائین آوردن کیفیت آن موثر است.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، اظهار کرد: برای اینکه دانست بارندگی و توزیع بارش در کیفیت برنج تا چه میزان موثر است، باید دید برنج در چه مرحله ای از رشد است اما آنچه در کشت دوم مهم به نظر می رسد، بهره‌وری قابلیت های کشت در برخی مناطق است.

پیردشتی یادآور شد: قابلیت‌سنجی اراضی برای کشت دوم از جمله مسائلی است که باید به صورت دقیق کنترل شود، بارندگی در برخی مناطق به جای اینکه در زمین برای کشت برنج ذخیره شود، تبخیر می شود.

کشت دوم برنج و استفاده بیش از اندازه سموم

بهنام امیری عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری نیز در گفت و گو با ایسنا مازندران، به استفاده بیش از حد از سموم کشاورزی توسط کشاورزان در کشت دوم برنج اشاره و اظهار کرد: بیشترین سموم مصرفی مربوط به مبارزه با کرم ساقه خوار برنج است که به خصوص در کشت های دوم صورت می گیرد.

امیری نسل سوم کرم ساقه خوار برنج را درای بیشترین کلونی دانست و خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه زمان ظهور این نسل مقارن با کشت های دوم در استان مازندران است؛ کشاورزان در این دوره سموم بیشتری را برای از بین بردن این آفت استفاده می کنند.

سموم شیمیایی دارای قدرت نفوذ و ماندگاری هستند

 عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه سموم شیمیایی بر اساس نفوذ دارای انواع مختلفی است، تصریح کرد: برخی از سموم مانند "دیازینون" و "دورسبان" تماسی و برخی دیگر به سموم سیستمیک مشهور بوده و البته انواع مختلفی دیگری نیز دارند.

امیری ماندگاری سموم سیستمیک را دارای قابلیت نفوذ به بافت های گیاه عنوان کرد و افزود: این سموم در داخل گیاه و یا محصول نفوذ کرده و بسته به دوره ماندگاری از یک تا چند هفته در داخل بافت ماندگاری دارند.

رابطه میان کشت دوم و سرطان ها/ استان مازندران رتبه نخست استفاده از سموم شیمیایی

امیری در ادامه به اثرات مخرب این سموم در زندگی بشر اشاره کرد و افزود: بسیاری از بیماری های فعلی نظیر سرطان ها و اختلالات مختلف دیگر ناشی از استفاده غیر اصولی از سموم شیمیایی است.

امیری از رابطه مستقیم استفاده از سموم شیمیایی و بیماری های لاعلاج در مازندران سخن گفت و تصریح کرد: استان مازندران رتبه اول کشور را به لحاظ مصرف سموم داشته و متاسفانه رتبه اول بیماری های سرطانی کشور را نیز دارد.

نفوذ سم به زنجیره غذایی انسان

استاد دانشگاه علوم کشاوزی ساری نفوذ سموم به آب های روان و منابع زیرزمینی را امکان پذیر دانست و تصریح کرد: برخی سموم با ماندگاری بالاتر حتی پس از وارد شدن به نهرها و رودخانه ها به دریا رسیده و باعث آلودگی آبزیان نیز خواهند شد که در نهایت این آلودگی به زنجیره انسانی ختم می شود.

وی با بیان اینکه سموم کلره تا سال ها می توانند خاصیت اثر گذاری داشته باشند، یادآور شد: این سموم پس از وارد شدن به بدن در هنگام ضعف قوای جسمی فعال شده و اثرات مخرب خود را در این دوران نشان خواهند داد.

گزارش از بهناز مقدس خبرنگار ایسنا مازندران

انتهای پیام

ارسال خبر به دوستان

* گیرنده(ها):

آدرس ایمیل ها را با علامت کاما از هم جدا نمایید. (حداکثر 3 آدرس پست الکترونیکی گیرنده را وارد نمایید)
متن ارسال:

ارسال نظر

نام و نام خانوادگی:
آدرس سایت شما:
* آدرس پست الکترونیکی:
* متن:
* کد مقابل را وارد نمایید: